Inleiding tijdens de vakantietijd

geldDe mens lijkt soms een grote graaier en zakkenvuller. Verlangen naar geld, wie is er ongevoelig voor? Niets nieuws onder de zon in het evangelie. Het is van alle tijden, dat de mens gretig op zoek is naar materieel voordeel.

Het lijkt een redelijke vraag aan Jezus, als iemand Hem – vandaag in het heilig evangelie – verzoekt om hem te helpen om zijn deel van een erfenis te verwerven. Maar Jezus reageert voor deze mens zeer teleurstellend. Jezus wil er niets mee te maken hebben. En het valt op, dat Jezus, Die talloze malen in het evangelie waarschuwt voor rijkdom zegt; “Pas op en wacht u voor alle hebzucht”. “Want geen bezit kan ons leven veilig stellen.”

Wij leven in een welvaartsstaat. Alles draait om geld. Iedereen wil steeds meer. Maar rijke mensen kunnen geestelijk arm zijn. Wie is er rijk?

  • Degene die twee dikke auto’s voor zijn villa heeft staan, nooit thuis is, zijn aandacht voor de kinderen afkoopt met alle nieuwigheden die er op de markt zijn? Mensen uit elkaar gegroeid, kinderen emotioneel verwaarloosd?
  • Of de mensen die hun zegeningen tellen en thuis zijn in hun eenvoudige huis, waar plaats is voor velen, die er binnen komen. Waar gezelligheid heerst en waar men om elkaar geeft. Wat er is, wordt er eerlijk met elkaar gedeeld en niemand kijkt op de ander neer. Waar ook voor God een plaats is en Hem ook aandacht wordt gegeven.

Het is duidelijk, dat Jezus’ voorkeur naar deze laatste groep uitgaat, want materieel zijn zij misschien arm, maar er is de rijkdom van de liefde en het geloof en daar komt het in het leven op aan. Amen.

Vgl. bron www.parochiestmartinus.nl


 

Advertenties